Close

Bio Kulturális Centrum szerveződik

2013 november 2-án nyitott meg az első magyar Termelői Bio Áruház a KÖKI Terminálban (3-as metro Kőbánya-Kispesti végállomása). A bolt sajátossága, hogy kizárólag minősített bioélelmiszerek, illetve azok előállításánal engedélyezett anyagok kaphatók. A Bio-Gyömbér Kft. márkabolti jelleggel üzemelteti az egységet, ami azt jelenti, hogy az állandó beszállító magyar biogazdaságok külön polccal rendelkeznek, melyen teljes kínálatuk megtalálható. Tekintettel a nagyon hosszú nyitva tartási időre ez egyben bemutató helyet is biztosít a termelőknek.

Az áruház mellett kényelmes körülmények között ellenőrzött biopiacot is üzemeltetnek szombatonként. Újdonság, hogy teljesen nyitott, így minden bio-minősítő szervezet igazolását elfogadják és leellenőrzik, majd a termelő asztalán elhelyezik, hogy a vásárlók is láthassák. A piac fő célja, hogy teret adjon az ökológiai gazdálkodók és a bioélelmiszer fogyasztók közötti párbeszédnek. A piacon árusítók felé külön gesztus, hogy a megmaradt, piacképes, friss terményeket az áruház átveszi, így azok a vásárlók is hozzájuthatnak, akik szombaton nem tudnak eljönni.

A centrum szervezői indították útjára azt a civil kezdeményezést, amely –többek között- a bio minősítés megszerzésének ingyenessé tételéért harcol. Amennyiben ezt sikerül elérni, akkor egészen kis termelők is képesek lesznek majd bizonyítani vegyszermentességüket, megtisztulhatna a piac a csalóktól és olcsóbbá válhatna a bioélelmiszer.

Következő céljuk létrehozni hazánk első Bio Termelői Csoportját, akiknek a kezelésébe adnák az egész centrumot.
Időszakos jelleggel házias bio-kávéházat üzemeltetnek ugyanott, amely hetente egyszer ingyenes filmklubnak, egyszer pedig ökológiai gazdálkodással, vagy bioélelmiszerekkel kapcsolatos előadásoknak, beszélgetéseknek, rendezvényeknek ad otthont.
Október 27-én dr. Barna Tamás tartott előadást a régi magyar gyümölcsfák ökológiai termesztéséről.
November 20-án pedig Balog Béla és Székely Gyöngyvér közös estjére várják az érdeklődőket, amely a Vegánok VS Húsevők címet kapta.

Székely Gyöngyvér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top