Close

Év Homlokzata 2011 Innovációs Különdíj – Újjáépítők a vörösiszap után

2010. október 4. Emberéletet követelt, földet, fát, állatot, házat pusztított, mintegy negyven négyzetkilométert bekebelezett az elszabadult vörösiszap. Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely katasztrófát élt át, és velük az egész ország.

Bő fél év leforgásával százkilenc takaros házban kezdhettek új életet a károsultak. A Baumit mindvégig élen járt a segítségnyújtásban, és most, hogy állnak a házak, a cég által több évvel ezelőtt életre hívott Év Homlokzata 2011 Pályázat Innovációs Különdíját az újjáépítést végző VeszprémBer Zrt.-nek, valamint a tervezésért felelős Kós Károly Egyesülésnek ajánlotta.

Az újjáépítés története

„Személyesen is érintett vagyok, hiszen jó pár évig dolgoztam Devecseren; így többszörösen is megrázott a hír, amikor meghallottam, milyen ipari katasztrófa történt a Dunántúlon – idézzük fel Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatójának szavait. A tragédia másnapján felhívtam Kató Aladárt, a Tondach Zrt. vezérigazgatóját, hogy hozzunk létre egy olyan összefogást, amely az összes emberi, üzleti, szakmai kapcsolatát latba veti azért, hogy az újjáépítéshez szükséges valamennyi építőanyag, az alaptól a tetőig, ha nem is ingyen, de segélyáron juthasson el a károsultakhoz…”

Negyvenkét építőanyag-ipari vállalat összefogásával létrejött az Építőipari Szolidaritási Platform (ÉSZP), amelyek segélyáron szállították a romokban álló településekre az új életet jelentő építőanyagokat,
listaáron számítva egymilliárd forint értékben. A Kós Károly Egyesülés építészei közül negyvenen ajánlottak fel típusterveket, amelyek közül a kivitelező fővállalkozónak, a VeszprémBer Zrt.-nek a Triskell építészirodára esett a választása. A papírra vetett tervekből százkilenc ház épült fel, amelyeket 2011. július 31-ig birtokukba is vehettek a károsultak. A nagyszabású beruházás, az újjáépítés összköltsége 5 milliárd 121 millió forintot tett ki.

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin júniusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top