Close

Napkollektor és napelem – süt belőlük az energia

Gyermekkori meleg nyarakon sokszor használtuk ki a napon felejtett locsolócső felmelegedett vizét egy kis pancsolásra, és majd minden hétvégi háznál láthattuk fekete hordóval kiépített kerti zuhanyt. Élveztük az ingyen meleg vizet, komoly megtérülési számítások nélkül is. Lehetőségeink ma sokkal szélesebbek. A közelmúltban napkollektorok vételére buzdítottak bennünket, manapság vehetünk napenergiával működő kerti lámpát, sőt, áram-visszatápláló mini erőművé is alakíthatjuk a házunkat. Ugyanarról a technológiáról van szó, vagy ha nem, mi a különbség közöttük?

A napelem a nap elektromágneses sugárzását közvetlenül elektromos árammá alakítja. Az egykristályos szilícium napelemek a legdrágábbak és a leghatékonyabbak is egyben. Maximális hatásfokuk ideális körülmények között 25%, gyakorlatban 20% alatti. A több kristályból, fémvegyületekből (10%), vagy polimer műanyagokból (2-5%) előállított elemek jóval olcsóbbak, de hatásfokuk is ennek megfelelő. Az új fejlesztésű elemek elméleti teljesítménye a 60%-ot is meghaladhatja, de a technológia még fejlesztés alatt áll. A lényeg: elfogadható méretű felület kialakításával nagy eséllyel valódi megújuló energia termelését biztosíthatjuk.

A napelemek élettartamát 25-35 év közöttire kalkulálják, hatásfokuk idővel nem változik számottevően, de a kiegészítő akkumulátoroknál 2-4 garnitúra cseréjét is számításba kell venni. Kisebb súlyuk miatt telepítésük könnyebb, karbantartásuk azonban teljes hasznosítási ciklusuk alatt szükséges. A napelemek kedvező tulajdonsága, hogy a szórt fényt, illetve reggeli-esti laposabb napsugarakat is hasznosítja. A megtermelt energiát vagy azonnal használjuk, vagy akkumulátorok segítségével a nap teljes hosszában áramhoz juttatjuk a házat. Speciális kialakítás és engedélyeztetés után vissza is táplálhatjuk a megtermelt energiát a közösségi hálózatokba. A „zöld árammal” működtetett berendezések, legyen az számítógép vagy mobiltöltő, egyre nagyobb mozgási szabadságot biztosíthatnak számunkra.

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin júniusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!  

Szöveg: Horváth Margit építész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top