Close

Íme, az első passzív társasház!

A passzívház szó hallatán többségünk lelki szemei előtt nagy valószínűséggel eddig egy kisebb-nagyobb családi ház jelent meg. És a hangsúly itt az „eddig” szócskán van. Bár nyugaton már egyre elterjedtebb, hazánkban ez idáig nem volt példa rá: Zuglóban elkészült az első soklakásos passzív társasház!

Amíg egy családi ház tervezése esetén a tájolás az elsődleges szempont, a társasháznál az északi fekvésű lakások rontják a PHPP számítás értékeit. Mivel a teremgarázst a hőburokba nem vonhattuk bele, nagy kihívás elé állított az alsó lakások hőszigetelésének a megoldása is.

Előnyt jelent viszont az épület tömege és felület-térfogat aránya. Amíg egy egyszintes családi ház minden oldalról hűl, addig egy négyszintes társasháznak két közbülső szintje van, amelyek alul fölül nem képeznek hűlő felületet. Az előnyök és a hátrányok kiegyenlítik egymást.

 

13 éve építünk társasházakat, ez a 27. házunk. Mindig is izgatott a környezetvédelem, az energetika, a gépészet, olyan házakat szerettem volna építeni, amelyek a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után. Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy az első nagyobb passzív társasház megépítésébe belekezdjünk, de ahogy korábban is hittem abban, amit csinálok, a jövőben is hinni fogom, hogy csak a környezettudatos építkezésnek van értelme. Úgy akartam példát mutatni, hogy közben a saját vágyálmomat is megvalósítsam, és ez sikerült. (Pusztai Ákos, Környezettudatos Építő Kft.)

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin májusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

Szöveg: Nyirő Norbert
Fotó: dr. Vérti Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top