Close

Lehetőségek lakása, avagy csak egy fal maradhat

A fiatal közgazdász házaspár két éve még csak a vásárlás előtt állt, amikor lakberendezőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy véleményezze a kiszemelt ingatlant. A gyönyörű hegyvidéki környezet hatlakásos társasházi lakása akkori állapotában ugyan nem felelt meg a funkcióbeli és esztétikai elvárásoknak, azonban mindannyian érezték: a lehetőség benne rejlik.

 
A lakás birtokba vétele után a lakberendező, Miklós-Somogyi Patrícia feladata folytatódott, így a vásárlás előtt megálmodott ötletek a valóságban is testet ölthettek. Szerették volna, ha a panorámás,
67 négyzetméteres lakást körülvevő csendes, nyugodt környezet a belső terek harmonikus színvilágában is megjelenik, ha élhető, megfizethető, praktikus és funkcionális élettér születik két, illetve kisbabájuk érkezésével hamarosan három személy részére. 

A rekordidő – mintegy másfél hónap – alatt lezajló teljes körű átalakítás során csupán egyetlen fal maradt a helyén, mindemellett a fűtésrendszer, a villamoshálózat is teljes egészében megújult, a nyílászárók cseréje is megtörtént. A térszervezés során a lakberendező megszüntette a korábbi kihasználatlan hosszú folyosót, és a pár igényeihez igazítva átstrukturálta a tereket. Ezáltal jöhetett létre egy rejtett gardróbszekrényekkel hasznossá váló előtér, ennek folytatásában pedig az étkező, amelyből a konyha nyílik.
 
Fontos szempont volt a tágas, természetes fényforrással rendelkező fürdőszoba létrehozása, ahol a szokásos funkciókon kívül a kazán, a mosógép és a háztartási kellékek is helyet kaphattak. A nappali
méretét a háló kontójára kicsit megnövelték, az előtérrel szomszédos beugróban egy dolgozósarkot is kialakítottak. A hálószobát az előterébe épített gardróbokkal tehermentesítették. Végül egyedül a háló szomszédságában lévő harmadik szoba maradt az eredeti helyén, amelyet már az új családtagnak rendezhettek be.
 

Az alaprajzi kialakítás nagy előnye, hogy a közösségi tér elkülönülhet a lakás hátsó részében kialakított pihenő zónától – közöttük semleges színekkel és textilekkel teremtettek összhangot. Az eredeti tölgyfa parketta nagyon jó állapotának köszönhetően megmaradt, csak a faláthelyezések nyomát kellett pótolni. Míg a háló- és a fürdőszoba bútorai egyedi tervek alapján készültek, addig a nappali, a konyha és az étkező bútorainak nagy része a költséghatékonyság és a szűk időkeret okán az Ikeából származik, de asztalos segítségével a lakás adottságaihoz igazították őket.
 
Minthogy Patrícia első munkájaként született meg a végeredmény, a kivitelezés során csupán ez a tény és a munkafázisok összehangolása okozott izgalmakat. Mire a tulajdonosok birtokba vették otthonukat, az örömük egyértelműen bizonyította, hogy minden úgy sikerült, ahogy a lakberendező és a tulajdonosok közösen megálmodták.
 
Styling és szöveg: B. Tier Noémi
Fotó: Kerekes Kata

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin májusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top