Close

Moszkva bírálja az emberi jogok európai uniós helyzetét

Az Európai Unióban távol áll a kívánatostól az emberi jogok tiszteletben tartása – jelentette ki a duma külügyi bizottságának hétfői meghallgatásán az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja.

Konsztantyin Dolgov egyebek között élesen elítélte a nácizmus terjedését a balti tagállamokban, a lengyelországi állítólagos CIA-börtönöket, valamint Dánia és Belgium bevándorló ellenességét. Kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a leendő európai uniós emberi jogi különmegbízottal.

A meghallgatás előtt a helyszínen kiosztották az orosz külügyminisztérium 2011-re vonatkozó jelentését. A dokumentum készítői Magyarországgal kapcsolatban negatívumként a büntetés-végrehajtási intézmények állapotát, a cigányság helyzetét, a szólásszabadsággal kapcsolatos problémákat, valamint a történelem, ezen belül is a II. világháború eredményének felülvizsgálatát célzó törekvéseket emelték ki.

A duma külügyi bizottsága által kezdeményezett meghallgatásra meghívták az Európai Uniós tagállamok külképviseleteinek képviselőit is. Alekszej Puskov, a testület elnöke kijelentette, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával elvi okokból a jövőben is foglalkozni kívánnak.

Puskov bírálta a balti államokat, amiért azok – mint mondta – nem lépnek fel kellő erővel a terjedő fasiszta ideológiával szemben, valamint megsértik az orosz ajkú lakosság emberi jogait. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Nyugat nem sajátíthatja ki magának az emberi jogi helyzet értékelését. Azt remélte, hogy az Európai Unióban a parlamenti meghallgatást nem tartják politikai válaszlépésnek. Megjegyezte azt is, hogy az Európai Parlament néhány határozata túlságosan átpolitizált és ideologizált.

Fernando M. Valenzuela, az Európai Bizottság oroszországi missziójának vezetője elismerte: Európában vannak problémák az emberi jogok tiszteletben tartásával, így a fasiszta ideológia terjedésével, ugyanakkor több olyan oroszországi esetre és folyamatra hívta fel a figyelmet, amely szintén aggodalomra ad okot.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is figyelemmel kíséri a hat éve meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyét. Bírálta a homoszexualitás propagandáját büntető szentpétervári rendeletet, és felszólalt az ellen, hogy a május 6-i Bolotnaja téri tiltakozó akció miatt 15 napi elzárásra ítélték Szergej Udalcov és Alekszej Navalnij ellenzéki politikusokat.

Az orosz törvényhozás alsóházának külügyi bizottsága a hétfői meghallgatásról összegző dokumentumot készít. Ebben azt javasolja az EU tagállamainak, hogy szigorítsa meg a faj- és idegengyűlöletet, továbbá a faji alapú hátrányos megkülönböztetést és türelmetlenséget büntető törvényi szabályozást.

A parlamenti testület azt is kezdeményezi, hogy az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja helyett hozzák létre az „államfő emberi jogi világmegbízottja” státust.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top