Close

Számos változás lép életbe az Alaptörvénnyel

2012. január 1-je fontos fordulópont Magyarország életében, hiszen hatályba lép az új Alaptörvény, és ezzel egy időben számos kapcsolódó, sok területet érintő változás is – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtöki közleményében. Mint írják: ezek mellett pedig több olyan változással is találkozhatunk jövő évtől, amely a közigazgatási eljárások gyorsításán, a büntető törvények szigorításán vagy éppen a megyei önkormányzatok helyzetének rendezésén keresztül szolgálják mindannyiunk érdekét.
A közleményben emlékeztetnek, hogy 2011. április 18-án az Országgyűlés elfogadta Magyarország új Alaptörvényét, mely 2012. január 1-jén lép hatályba. Az új Alaptörvény – a közjogi rendszer szabályozásán túl – megteremti a gazdasági megújuláshoz, az államadósság csökkentéséhez szükséges alkotmányos garanciákat.

Az alaptörvényhez számos sarkalatos törvény csatlakozik, melyek szintén január 1-jétől hatályosak, és amelyek részletesen szabályozzák a nagy területeket, mint például a helyi önkormányzatokról, az országgyűlési képviselők választásáról, a családok védelmét, az állami vagyont vagy a pénzügyi stabilitást.
   
Kitérnek arra is, hogy 2012. január 1-jétől megvalósul az önkormányzatok konszolidációja, 19 megyében összesen 131 szociális, gyermek-, illetve ifjúságvédelmi feladatokat ellátó intézményt vesz át az állam, a hozzájuk kapcsolódó közfeladatok ellátásával és a nagyjából 180 milliárd forintos adósságállományával együtt.
   
2012-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium folytatja a gyermekek védelmét szolgáló igazságügyi jogszabályok megalkotását.  Január 1-jétől a büntetőtörvénykönyv őszi módosításának köszönhetően a gyermekvédelmi intézetben dolgozó nevelők és gyermekfelügyelők, vagyis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősülő bűncselekmények alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesznek büntethetőek.
   
Ugyancsak a szigorúbb büntetőjogi szabályok szerint, 2012-től nem kaphatnak pénzt az elítélt bűnözők, azért, ha az elkövetett bűncselekményekről nyilatkozatot adnak és januártól kötelezően dolgozniuk is kell, ugyanakkor az emberi jogi, gyermekvédelmi szempontokra figyelemmel vannak olyanok, akiket nem terhel munkavégzési kötelezettség.

Jövő évtől nem elég a kifogástalan magatartás ahhoz, hogy egy elítélt büntetésén enyhítsenek, a társadalomba való beilleszkedési készséget is figyelembe veszik majd, például ilyen a sértettnek okozott kár megtérítése, ha addig arra még nem került sor, vagy az elítéltek önkéntes szervezetében való részvétele.

A fogyasztókat megtévesztő, silány minőségű termékek forgalomba hozatalának visszaszorítása érdekében is szigorúbb szabályok jönnek, egytől öt évig terjedő börtön jár azért, ha valaki jelentős mennyiségű vagy értékű silány minőségű terméket hoz forgalomba.  Háromról öt évre nő a közélet tisztasága és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények elévülési ideje – zárul a közlemény.

Forrás: MTI-fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top