Close

A kínai rendőrség feloszlatta a tüntetőket az internetes felhívás után

A „jázmin forradalom” elnevezésű online felhívás után a kínai rendőrség nagy számban jelent meg az ország nagyobb városaiban.

„Ételt akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk, tisztességet akarunk”: ezek a tüntetésre felhívó mondatok keringtek kínai mikroblog oldalakon. Az üzenetet először egy Amerikában működő, kínai nyelvű weboldalon tették közzé.
Korábban számos jogi aktivistát vettek őrizetbe, és Shanghai-ban három embert letartóztattak, de a tüntető tömeg nem széledt szét.

Shanghai és pekingi jelentések szerint a forgalmas városközpontokban bámészkodó emberek tűntek fel a tüntetések helyszínén, akik kíváncsian figyelték a sok rendőrt és újságírót.

A rendőrök két városban kisebb tüntető csoportokat oszlattak szét. Nem érkezett jelentés azokról a tüntetésekről, amelyeket 11 városban vasárnapra terveztek, és ösztönözték az embereket, hogy legyenek jelen.
A BBC egyik shanghai riportere elmondta, hogy a letartóztatott emberekkel durván bántak, és miközben elhurcolták egyesek azt kiabálták: „Miért tartóztattok le? Nem csináltam semmi rosszat!”. Tudósítójuk szerint nem volt világos, miért vették őrizetbe azokat az embereket, hiszen nem kiabáltak semmiféle politikai szlogeneket.
A kínai hatóságok blokkolták a jázmin szó keresését az interneten.
Azok a tunéziai tüntetők nevezték Jázmin forradalomnak megmozdulásukat, akik januárban megbuktatták Zine al-Abidine Ben Ali miniszterelnököt.
Hu Jianto elnök szombaton az internet szigorúbb kontrollját kérte, hogy „vezesse a közvéleményt” illetve „hogy meg tudják oldani azokat a kiemelkedő problémákat, amelyek talán veszélyeztetik a társadalom harmóniáját és stabilitását”.

 

Horváth Veronika

A bbc.co.uk nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top