Close

Festeticsek nyomában a Nyugat-Balatonnál

Keszthely és környéke ezer szállal kötődik a dúsgazdag arisztokrata Festetics családhoz. A Balaton legszebb tájai találhatók itt, amelyekhez valamilyen formában szintén „közük van” a Festeticseknek.

Maga a család horvátországi eredetű, első képviselője Festetics Pál volt, akit 1640-ben már itt temettek el. Keszthelyi megtelepedésük 1730-ban kezdődött, amikor Festetics Kristóf felvásárolta az ekkor elhalt Pető János birtokát. A Festetics kastély építése 1745-ben kezdődött, és azt az utódok ismételten átépítették, bővítették. Így az végül az eredeti méretének háromszorosára bővült, és ma Magyarország három legnagyobb barokk kastélyának egyike.
A Festeticsek hatalmas vagyonukból mindig is sokat áldozta a közre. Keszthelyen és környékén iskolákat alapítottak. Festetics I. György nevéhez fűződik az európai jelentőségű, első mezőgazdasági főiskola, a Georgikon megalapítása, ahol 1797-ben indult meg az oktatás. Ő volt az első Helikoni ünnepségek fő mecénása is 1817-ben, a dunántúli költők és a helyi diákság ezen seregszemléjén. Nővére, Festetics Júlia volt a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak az édesanyja.
Az unokák közül Festetics II. György 1867-ban, a kiegyezéskor a király személye körüli miniszter lett. Fia, II. Tasziló a kastély újjáépítésében jeleskedett. Egy romantikus „love story” főszereplőjeként 1880-ban feleségül vette a skót Lady Hamiltont, a monacói herceg feleségét. A család az idők folyamán grófi (majd 1911-ben) hercegi rangra emelkedett. Leszármazottjai ma Bécsben élnek, miután 1945-ben elvették birtokaikat, ingatlanjaikat.


Ma a helyreállított, terjedelmes kastély múzeumként és rendezvényközpontként működik. Termein végighaladva az egykori főúri életformáról, annak korabeli bútorokkal, fényűző csillárokkal szemléltetett kereteiről alkothatunk képet, és betekinthetünk a 80 ezer kötetes XVIII.-XIX. századbeli könyveket tartalmazó könyvtárba. Vadászati és hintókiállítást is megtekinthetünk, utóbbin ötvennél több egykori hintót, kocsit és lovas szánt láthatunk. A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb modellvasút kiállítását helyezték el. Ötszáz négyzetméteres terepasztalán 2500 méteres sínhálózatot alakítottak ki, melyen 60 szerelvény „közlekedik”.
A kastély parkját évente 70 ezer egynyári virággal díszítik, és több évszázados korú fája szolgáltat keretet nyári estéken az itt rendezett klasszikus színházi előadásoknak.
A patinás kisvárosban járva ne mulasszuk el felkeresni a Szent Miklós temetőben a szépen felújított, impozáns Festetics mauzóleumot, amely méltán hirdeti a család nagyságát. A városi Helikon park platánfái között áll a nyolcoszlopos, kupolával fedett Helikon-emlékmű.


Különleges élmény Keszthelyről végigkerekezni a hat kilométer hosszú Fenyves allén, amely a Festetics család magánútja volt a kastély és a fenékpusztai ménesbirtok között. A toszkán hatást tükröző, gyönyörű kettős feketefenyősor fáinak többsége ma is megvan. Az út a Festetics major mellett halad el, ahol Szendrey Júlia, Petőfi hitvesének a szülőháza található. Az Anderson mesék fordítójának édesapja a Festetics majorban volt intéző.


Szinte az egész környék a Festetics birodalom része volt, így az ő birtokuk volt a világhírű Hévízi-tó is, amelynek első fürdőépületét is ők létesítették.
A Gyenesdiás feletti Nagymezőről kanyargós sétaúton juthatunk el a Festetics kilátóhoz, ahonnan a Balaton egész nyugati medencéje a szemünk elé tárul. Közelében van a Festetics Imre Állatpark, ahol a gyerekek simogathatják, etethetik is az állatokat. A mellette található Látogatóközpontban interaktív kiállítás várja az érdeklődőket.
Gyenesdiáson járva, keressük fel a termelői piacot, és semmiképp ne hagyjuk ki a mellette található Bringatanya cukrászdát, ahol rendre díjnyertes, legjobb fagylaltokat készítenek. 2017-ben a „Festeticsék mandulás csókja” fantázianevű fagylaltjuk a Balaton fagyija volt.


Érdemes útba ejteni a vonyarcvashegyi Helikon tavernát is, a Festeticsek egykori présházát, a benne berendezett kiállítással, és szép balatoni panorámájával, nem mellékesen pedig az itt kapható, ízletes ételekkel, helyi borokkal. Ez volt Festetics Tasziló és Lady Hamilton egyik kedvenc helye.
A Balaton legszebb panorámája az innen nem messze található balatongyöröki Szépkilátóról élvezhető, ahonnan a vulkáni tanúhegyek keretezte tájban gyönyörködhetünk. A domb tetején álló feketefenyőket még Lady Hamilton ültette, a skót hercegnőnek ez volt a kedvenc pihenőhelye.
Keszthelytől délre, Balatonszentgyörgytől néhány percre van a romantikus Csillagvár, az egykori Festetics vadászház. A csillag alaprajzú, középkori stílusban kialakított, várszerű épületben ma múzeum működik. Udvarán látható a Festeticsek Phoenix vitorlás hajójának modellje. A teljes egészében tölgyfából épült hajón szállították a sót Kenese és Fenékpuszta között.


A Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda most a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetésével egy pályázati projekt előkészítésén dolgozik, amely a Festeticsekhez kapcsolódó mindezen helyszíneket kerékpáros útvonallal összekapcsolva kínálná az érdeklődőknek. A Festetics örökségprogram három túrája közül a legrövidebb a kisgyerekekkel is megtehető, 16 kilométeres, sík terepen letudható Festetics Családi túra lesz, mely a kastély mellett az Állatparkot, a Festetics kilátót, a gyenesi fagyizót, továbbá a Balaton Múzeumot és a Majormúzeumot érinti. A Festetics Emléktúra fentieken kívül Vonyarcvashegy felé kiegészül a Helikon Tavernával, a balatongyöröki Lady Hamilton emlékhellyel, Fenékpusztával és a Fenyves alléval. Ennek hossza 48 kilométer lesz. A Festetics Emléktúrát már eleve kétnaposra tervezik, és az előzőeken kívül kiegészül még hajóúttal Balatonmáriára, ahonnan fel lehet majd tekerni a Csillagvárba. A közepesen nehéz túra hossza 59 kilométer lesz.


Szöveg és kép: Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top